Happy World Vegan Day
Människan och miljön
Miljön och miljöförstöring är ett hett ämne idag. Isar som smälter, skogsbränder som härjar och ökade temperaturer är något som pratas om dagligen på nyheterna. Att vistas i naturen är naturligt för oss. Men också genom att vistas i den kan se hur den påverkats av miljöförstöring och förhoppningsvis vilja ändra på det.
Vi kan till att börja med att tänka, alla kan göra något. Vi vill gärna förneka det som är obehagligt men vi behöver inse att vi faktiskt är i en klimatkris, då blir det lättare att jobba med den. Så vad kan vi göra? Vi vet att vi borde köra mindre bil, flyga mindre, återvinna samt spara på el och vatten.
Men vi glömmer en stor del. Kosten. Det spelar roll vad vi äter. En växtbaserad kost är bevisat vara den mest bästa ur miljösyn. Varför? För att kött och mejeri-produktionen släpper ut mer utsläpp än alla världens flyg, bilar och båtar tillsammans. Kor och får släpper ut stora mängder av metan, vilket är en ännu större växthusgas än koldioxid. Även djurens avföring, vattenkonsumtion och produktionen av foder är stora miljöbovar. Dessutom tar en växtbaserad kost jämfört med en svensk genomsnittkost endast upp en femtedel så mycket mark. Det beror på att största delen av vår mark används till att producera djurfoder. Och framförallt äter djuren mer kalorier än vi människor hade ätit om de inte tagit omvägen genom djuren.
För hundra år sedan var det svårare att överleva utan kött, ägg och mejeriprodukter. Idag överlever vi på en välbalanserad växtbaserad kost, och många visar sig må ännu bättre. Med olika baljväxter, berikad b12 växtdryck, varierade grönsaker, nötter, spannmål, frukter och rotfrukter så får du i dig precis vad kroppen behöver. Jag själv har under mina 4 år som vegan återhämtat mig bättre under mina träningspass samt sprungit längre och snabbare i min löpning. Sedan jag slutade med animaliska produkter har jag inte haft en bihåleinflammation, vilket jag hade problem med innan. Min sambo Andreas, som varit vegan i 1 år och som innan dess i 3 år dragit ner på köttet, har fått mycket bättre blodtryck och mer ork i vardagen. Våra döttrar på 2 och 4 år är veganer och sällan sjuka. Många elitidrottare och fotbollsspelare har även dem gått över till plantbaserad kost, ex Leo Messi, Patrik Baboumian, Serena Williams, David Carter, Fiona Oakes , Lewis Hamilton för att nämna några.
Idag äter genomsnittssvensken så mycket kött att vi riskerar att få tarmcancer, bröstcancer, diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar, som är den största dödssjukdom i världen. Av hälsoskäl rekommenderar både Livsmedelsverket, värld cancerfonden och Jordbruksverket mindre konsumtion av animaliska produkter.
Vi svenskar äter ungefär dubbel så mycket kött som det globala genomsnittet. Människor är vanedjur och behöver lära oss mer om hur vi faktiskt kan leva “grönt”. Skolor, landsting, kommuner är exempel på organisationer som kan göra en förbättring och bilda mer gemenskap, kunskap och stolthet omkring miljön och ett hållbart grönt levnadsätt.
Våra miljösatser handlar om solidaritet och respekt gentemot andra individer. Vi har bara en planet och vi kan stärka självförtroendet och börja tänka många bäckar små i olika miljöhandlingar istället för att vara passiva och inte bry oss. Ett exempel; Jag tappade bara ett sugrör i havet, sagt av 10 miljoner människor. Genom att fylla själen, tanken och matkorgen med mer grönt kan vi göra stor skillnad!
Källor: www.Naturskyddsföreningen.se
Bosse Angelöv, Thom Jonsson, Jonas Stier; Introduktion till socialpsykologi
" all you eat you can eat vegan"


















